top of page

Aikido Tarihçesi

  Aikido, Morihei Ueshiba (1883-1969) tarafından geliÅŸtirilmiÅŸ bir Japon savaÅŸ sanatıdır. O'Sensei Ueshiba, yaklaşık 900 yıllık Daito Ryu Aikijutsu tekniklerini, kendi aydınlanma yolunda kazandığı anlayışıyla yoÄŸurarak farklı bir savaÅŸ sanatı olan bugünkü Aikido formunu ortaya koymuÅŸtur.

  Aikido Japonya'da 20. yy'ın ilk yarısında doÄŸmuÅŸ ve geliÅŸtirilmiÅŸtir. Ueshiba 19.yy sonlarında küçük bir kasabada doÄŸmuÅŸ, çok küçük yaÅŸlardan itibaren Budo'ya ilgi duymaya baÅŸlamıştır.Budo'yu öğrenmek amacıyla tüm ülkeyi karış karış dolaÅŸmış, devrin en büyük ustaları ile iliÅŸki kurup onların öğrencisi olmuÅŸtur. SavaÅŸ sanatlarının çoÄŸunu kısa sürede öğrenmiÅŸ ve ustalık mertebesine ulaÅŸmıştır.

  Özellikle KITO ve DAÄ°TO RYU AÄ°KÄ°JUTSU sanatları ile ülkenin kılıç geleneÄŸini sürdüren YANGU ailesi ustalarından öğrendiÄŸi KENDO (kılıç sanatı) son derece ilgisini çekmiÅŸ ve bu dallarda yoÄŸunlaÅŸmıştır. Judo'nun doÄŸuÅŸuna da tanık olmuÅŸ, geliÅŸmesine çok katkıda bulunmuÅŸtur. Ancak bu genç adam her Budo dalında uzmanlaÅŸmasına raÄŸmen sürekli bir eksiklik duygusu içerisindeydi ve bu çalışmalardan tatmin olmamaktaydı.

  Sonunda kendini felsefeye ve daha sonraları dine verdi ve bir gün gerçeÄŸe, aradığı noktaya ulaÅŸtı. Sevgi ve uyum, barış ve ÅŸefkatin "yol" u Aikido böylece doÄŸmuÅŸtu. Tamamen yeni olan bu öğreti, savaÅŸlara karşı doÄŸayı ve yaratıcının tüm varlıklarını korumaya yönelik, doÄŸayla, evrenle bir bütün olma sanatıydı ve Budo'nun tamamının üzerinde yer almaktaydı.

  Aikido çok kısa zaman içinde tüm Japonya'da duyuldu ve yaygınlaÅŸtı. Åžu sıralar Japonya'da 1300'e yakın üniversitede ders ve bir spor branşı olarak okutulmaktadır. 1. Dünya savaşında dahi yayılma hızı düşmeyen Aikido, savaÅŸtan sonra yakınlaÅŸan Japonya-ABD iliÅŸkileri ile ABD'ye, oradan da Avrupa sıçramıştır.

  Batıda Aikido barışçıl ruhu, oryantal felsefesi ve bitmek tükenmek bilmeyen estetik teknikleri ve doÄŸal egzersiz yöntemleriyle özellikle entelektüel kesimce ilgi görmüş ve hemen hemen tüm Avrupa ve Güney DoÄŸu Asya ülkelerinde aynı hızla yayılmaya baÅŸlamıştır.

  Boyutları sadece düşmanı öldürmenin ötesine ulaÅŸmış ve bir çok öğeyi kucaklayarak günlük yaÅŸama dönüşmüştür. Ölüm yollarından yaÅŸam yollarına doÄŸru geçiÅŸ yapmıştır. GeliÅŸimi O'Sensei Morihei Ueshiba'nın (1969) ölümünden etkilenmeksizin sürmüş ve sürecektir. Pek çok dünya ülkelerinde 7'den 70'e kadın, erkek ve de çocuklar tarafından yapılmaktadır.

 

 

bottom of page